joi, 6 octombrie 2011

Şase zile de distracţie...cu ocazia zilelor Craiovei


De pe scenele Craiovei nu vor lipsi nume precum Phoenix, Holograf, Voltaj, Delia, Loredana, Giulia sau actori precum Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Marcel Iureş ori Horaţiu Mălăele.
Primarul Antonie Solomon a prezentat oficial, ieri, într-o conferinţă de presă, programul manifestărilor celei de-a XV-a ediţii a Zilelor Craiovei organizate de Primăria Craiova - în parteneriat cu Fundaţia „Gazeta de Sud“, în preajma sărbătorii ortodoxe a Sfântului Dumitru, patronul spiritual al oraşului. Festivităţile încep marţi, 25 octombrie, şi se vor încheia duminică, 30 octombrie. Vor fi şase zile pline de expoziţii, spectacole şi concerte cum nu s-au mai văzut.
„Dacă, anul trecut, cu ocazia acestei sărbători, nu s-a organizat mare lucru - nu dau vina pe nimeni, poate criza, poate nepăsarea unora -, iar Craiova a fost tristă, acum spun că măcar de sărbători lumea să fie veselă. M-aş bucura să-i văd pe craioveni fericiţi, iar pentru asta trebuie să creăm şi un cadru corespunzător de Zilele Craiovei. Va fi un program extrem de bogat, care se va face exclusiv din sponsorizări, fără nici un leu de la bugetul local, pentru că şi pe timp de criză, dacă vrei cu adevărat, găseşti soluţii“, a declarat primarul Solomon.

Doar români, dar cei mai buniRenunţând la aducerea lui Tom Jones în faţa craiovenilor, primarul a optat, în schimb, pentru mai multe voci mari autohtone, care să urce pe scena din Parcul Tineretului. Vineri, 28 octombrie, de la ora 19.00, vor concerta Phoenix, Loredana, Delia, Fly Project, DJ Project şi Giulia.
„Phoenixul s-ar putea ca la anul să nu mai existe. Se retrage Nicu Covaci. Asta mi-a spus-o la telefon Ovidiu Lipan Ţăndărică. De aceea m-am gândit că această formaţie foarte iubită, cât încă mai există, trebuie să vină în faţa craiovenilor“, a spus Solomon.
Sâmbătă, 29 octombrie, pe aceeaşi scenă vor urca Holograf, Voltaj, Zdob şi Zdub şi Anda Adam, iar în seara următoare, Direcţia 5, Sistem, craioveanul Alex Velea, Talisman şi Andreea Bălan, alături de care va apărea şi fostul ei partener de la „Dansez pentru tine“ - Petrişor Ruge.
Chiar dacă nu va fi la această ediţie nici un cântăreţ din străinătate, primarul Solomon a „divulgat“ faptul că mari voci de peste hotare vor veni „poate de Revelion“. „Nu de data asta, dar vor fi şi alte ocazii când o să vină şi nume din afară. Numai că trebuie să ţinteşti mereu mai sus, iar după ce i-ai avut pe Scorpions, pe cine să mai chemi?“, a spus Solomon.
Iubitorii de muzică populară nu vor fi nici ei neglijaţi. Vineri, 28 octombrie, spre exemplu, va fi organizat pe esplanada Poştei din Craioviţa Nouă un mare concert de melodii şi dansuri folclorice, de unde nu vor lipsi Constantin Enceanu, Petrică Mâţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican sau orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, iar sâmbătă vor urca pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“ mai multe ansambluri folclorice de amatori. În aceeaşi zi, un alt spectacol de muzică şi dansuri populare va fi găzduit de Piaţa Centrală a municipiului, cu ocazia Zilei Recoltei.

„Un adevărat festival de teatru“
Teatrul va fi şi el foarte bine reprezentat în cadrul acestor manifestări. „Va fi un adevărat festival, în cadrul căruia mai multe teatre din Bucureşti, şi nu numai, vor avea reprezentaţii în oraşul nostru“, a menţionat primarul Craiovei.
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti va aduce miercuri în Craiova „Revista revistelor“, cu Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Adriana Trandafir. Joi, Virgil Ogăşanu, Valeria Ogăşanu şi Diana Lupescu vor juca pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“ în „Sirena şi Victoria“, spectacol al Teatrului „George Ciprian“ din Buzău. Vineri, Teatrul Liric va găzdui „One Man Show“ al lui Horaţiu Mălăele.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a pregătit, la rândul său, un adevărat maraton de spectacole: „Două poveşti de amor“ de A.P. Cehov, pe 26 octombrie, „Sâmbătă, Duminică, Luni“, de Eduardo de Filippo, pe 27 octombrie, „O scrisoare pierdută“, de I.L. Caragiale, pe 28 octombrie, „Hoţi“, de Dea Loher, pe 29 octombrie, respectiv „Tartuffe“ de Moliere, pe 30 octombrie.
Iubitorii de muzică clasică şi balet vor avea şi ei posibilitatea să se delecteze marţi, 25 octombrie, cu spectacolul „Lacul lebedelor“, de P.I. Ceaikovski, în prezentarea Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa-Ucraina, vineri, cu concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia“ sau duminică, cu „Boema“, de Giacomo Puccini, spectacol de operă prezentat de Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova.
Nici copiii nu vor fi neglijaţi, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ prezentând pentru ei mai multe spectacole chiar în Piaţa „Mihai Viteazul“ din centrul municipiului.

Spadasine de onoare şi diplome pentru foşti primari
Sala Mare a primăriei va găzdui miercuri, 26 octombrie, şedinţa festivă a consiliului local municipal, în cadrul căreia îşi vor primi diplomele de Cetăţeni de Onoare ai oraşului cele patru membre ale echipei feminine de spadă a României: bucureştencele Ana Maria Brânză şi Simona Alexandru, respectiv craiovencele Anca Măroiu şi Loredana Iordăchioiu.
În acelaşi cadru, foştilor primari ai municipiului Craiova - Petre Gigea, Ştefan Negreţ, Ion Voiculescu, Constantin Buşoi, Tudor Rădulescu şi Marin Lungu - le va fi conferită o diplomă de excelenţă. „Mă gândesc şi la alte personalităţi din municipiul nostru care merită să fie băgate în seamă, ca să zic aşa, iar atunci când vom avea acea adunare festivă să fie premiate. E vorba aici şi de consilieri locali care au muncit în interesul Craiovei“, a precizat primarul Solomon, menţionând însă că nu va fi în nici un caz vorba de acei consilieri care „nu scot un sunet în patru ani, în schimb îşi dau cu părerea pe culoare şi votează aşa cum votează“.
Tot atunci se dorea conferirea titlului de Cetăţeni de Onoare ai Craiovei preşedintelui Traian Băsescu şi lui John Fleming, președintele Ford Europa, însă această festivitate este încă sub semnul incertitudinii, nefiind primit până în prezent acceptul şefului statului cu privire la acordarea acestei distincţii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu