luni, 3 octombrie 2011

Dragostea de mamă protejează copilul de bolile cronice

Un nou studiu prezentat pe www.livescience.com, arată că mamele care oferă copiilor o stabilitate şi o dragoste mai mare, un confort acasă şi o grijă mai mare în educaţia lor pot de asemenea să le ofere şi o protecţie pe viaţă faţă de bolile cornice
Studiul a descoperit că persoanele a căror părinţi nu au terminat liceul erau de 1,4 ori mai predispuse riscului de a dezvolta o afecţiune numită sindrom metabolic până la o vârstă mijlocie, faţă de copii crescuţi de părinţi ce au terminat o universitate. Sindromul metabolic este un prevestitor pentru diabet şi boli cardiace.
Totuşi, printre persoanele ce provin dintr-o familie cu o educaţie mai slabă, cei care au spus că au avut o mamă extrem de iubitoare şi grijulie erau mai puţin supuşi riscului de a dezvolta sindromul metabolic, potrivit studiului care a fost publicat în revista „Psychological Science”.
„Educaţia părinţilor poate fi un indicator mai de încredere a vieţii de familie în care trăieşte un copil decât venitul din casă”, a declarat Lisa Berkman, director al centrului Harvard pentru Studii privind Populaţia şu Dezvoltarea.
Cercetătorii spun că un venit mic şi o lipsă de educaţie sunt adesea legate de o stare sănătate nu prea bună, însă studiul sugerează că legăturile între statutul socioeconomic şi afecţiunile de sănătate cronice nu sunt la fel de clare ca efectele geneticii şi ale stilului de viaţă
.
„Totuşi a fost frapant să se observe cum o copilărie defavorizată se poate manifesta într-o boală fizică”, a declarat Margie Lachman, co-autoare a studiului.
Educaţia însă nu e întreaga poveste.
Echipa de cercetători a exploatat datele de la o subcategorie de 1200 de participanţi în cadrul instituţiei MIDUS, căutând corelaţii între statutul socioeconomic în perioada copilăriei şi riscul sindromului metabolic ca adult.
Participanţii adulţi au completat chestionare despre comportamentul părinţilor şi le-au fost verificate tensiunea arterială, cantitatea de zahăr din sânge, grăsimile gastrice şi au căutat alte semne ale sindromului metabolic.
Rezultate anterioare ale MIDUS  au arătat că nivelul de educaţie al adulţilor influenţează riscul la probleme de dizabilităţi, de memorie şi cognitive.
Studiul a arătat că nivelul de educaţie al părinţilor nu a fost singurul factor determinant în sănătatea copiilor: jumătate din copii proveniţi din familii mai puţin educate au crescut dezvoltând sindromul metabolic până la o vârstă mijlocie, însă şi 31% dintre tinerii din gospodăriile cu un nivel al educaţiei mai mare au dezvoltat de asemenea sindromul.
Dragostea manifestă a mamelor, susţine rezultatul studiului, ar putea fi “cheia” care să explice de ce unii oameni trăiesc vieţi sănătoase în ciuda circumstanţelor, iar alţii nu.
Studii anterioare au arătat că „părinţii grijulii induc copilului un sentiment că lumea este un loc sigur şi că poţi avea încredere în alţii”, au declarat autorii de la Universitatea British Columbia şi de la Universitatea Los Angeles din California.
„Aceste convingeri pot permite tinerilor defavorizaţi să vadă mai puţine ameninţări în vieţile lor sociale, cu o reducere în consecinţă a sentimentelor de insatisfacţie şi uzură”, au adăugat oamenii de ştiinţă
.
Studii au descoperit că legăturile sociale şi venitul stabil duc către o sănătate mai bună, spune Berkman.
În timp ce îmbunătăţirea statului socioeconomic şi al educaţiei ar ajuta probabil copii să devină adulţi mai sănătoşi, există şi schimbări în politica familiilor, de a avea un program de lucru mai flexibil, care ar putea oferi părinţilor posibilitatea de a fi mai grijulii acasă.
Aşadar, este bine să reţinem: Mamele care oferă copiilor o stabilitate şi o dragoste mai mare, un confort acasă şi o grijă mai mare în educaţia lor pot de asemenea să le ofere şi o protecţie pe viaţă faţă de bolile cronice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu