luni, 17 octombrie 2011

Spune-mi ce specialitate ai ca sa-ti spun in cat timp te angajezi

Spune-mi ce specialitate ai ca sa-ti spun in cat timp te angajezi


Absolventii de arhitectura sau stiinte economice isi gasesc mai repede un loc de munca decat cei de la stiintele naturii si silvicultura, a caror intrare pe piata muncii este mai lenta, arata un studiu realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).


Conform studiului, exista domenii in care absolventii isi gasesc un loc de munca, in medie, dupa o luna si jumatate, cum ar fi cei de la arhitectura, si in peste doua luni cei de la stiintele economice.
Absolventii de la stiinte sociale si politice, stiinte ingineresti, stiinte umaniste, educatie fizica si sport au nevoie in medie de trei luni si jumatate pana isi gasesc un loc de munca, iar cei de la sanatate, de patru luni.
Tinerii care au absolvit domeniul arte isi cauta, in medie, aproximativ patru luni un loc de munca, iar cei de la medicina veterinara si drept, putin peste patru luni.
Absolventii de la stiinte exacte cauta un loc de munca peste cinci luni, cei de la stiinte agricole si silvice peste sase luni, iar cei de la stiinte ale naturii aproape sapte luni, potrivit studiului, citat de Mediafax.

  • Competentele transversale de tipul cunoasterea unei limbi straine si abilitatile de lucru cu calculatorul au importanta aproximativ egala cu modul de prezentare la interviu si cu tipul de personalitate, conform datelor prezentate. Totusi, competentele transversale sunt mult mai importante decat cele specifice in gasirea primului job, cu exceptia domeniului medicina umana, spun autorii studiului.

Aproximativ 55% din absolventi considera in mare sau in foarte mare masura ca au obtinut abilitatile necesare pentru indeplinirea responsabilitatilor de la locul de munca. De asemenea, jumatate dintre absolventi considera ca stagiile de practica desfasurate in timpul facultatii le-au fost utile in activitatea de dupa absolvire.
Majoritatea absolventilor (86%) considera ca au invatat meserie mai degraba la locul de munca si nu la facultate.
Absolventii din domeniul stiintelor economice sunt cei mai nemultumiti de calitatea pregatirii primite in timpul facultatii. Totodata, absolventii din domeniile arte, arhitectura si urbanism sau sanatate sunt mai multumiti decat restul de modul in care facultatea urmata i-a pregatit pentru cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca la locul de munca actual.
Autorii studiului mai arata ca absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) in facultate, iar 14% in alte imprejurari.
Atat angajatorii, cat si absolventii considera ca, in momentul de fata, sistemul de invatamant superior reuseste sa furnizeze cunostintele teoretice de care au nevoie, nu insa si abilitatile practice.
Doar aproximativ un sfert dintre angajatori (27%) si recrutori (23%) considera ca principala responsabilitate ar trebui sa apartina angajatorilor. Pentru 76% din angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master, 17% declara ca dintre doi candidati similari l-ar angaja pe cel cu diploma de master, in timp ce 7% spun ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta.

duminică, 9 octombrie 2011

Bancul meu zilnic


Un om intră în curte la alt prieten. Bate la uşă şi iese câinele. Se ridică în două piciore şi spune:
- Stăpânul nu este acasă!
Ală, de spaimă,leşină.
După cinci minute se scoală şi-l întreabă pe câine:
- Dacă eşti câine nu ar trebui să latri?
La care câinele:
- Ba da, dar nu am vrut să te sperii.

Ghid de supravieţuire în sistemul medical românesc

 Medicina este un domeniu al faptelor rapide și al deciziilor „pe muchie de cuțit“. Deși ne-am dori să fie o sferă bine sistematizată, cu noțiuni și proceduri clare, „ea rămâne o știință imperfectă și o profesie îndrăzneață, cu indivizi supuși greşelilor“, scrie chirurgul Atul Gawande în cartea sa, „Complications“. Nu aceleași lucruri pot fi spuse despre sistemul de sănătate, care ar trebui să se supună unor rigori diferite, dar pe care oamenii politici le tot confundă, de peste 20 de ani, cu caracteristicile medicinei. Trei priorități pentru un sistem medical în beneficiul pacientului.

România, „Occidentul basarabenilor“
 Chirurgul, asistat de doi rezidenți, aștepta să vină anestezistul în sala de operație. Peste câteva secunde ușa se deschide cu putere, iar din spatele ei apare dr. X. Știa că era așteptat, astfel că a trecut, fără întârziere, la verificarea aparatului de anestezie. Și-a așezat la îndemână două lame de laringoscop, două sonde de intubație, bujiul și aspiratorul. „Domnul doctor, pacientul a mâncat cu trei ore înainte!“, îl înștiințează unul dintre rezidenți. „Nu-i nimic!“, vine răspunsul anestezistului. „Ne descurcăm!“. „Așa o încredere în fiecare mișcare pe care o face nu am mai întâlnit la nici un medic de când lucrez aici. Nu neapărat că avem emoții, dar mai strângem gânduri înainte de operație. Ei, dar când vine doctorul X și își dă OK-ul, ne relaxăm cu toții și începem să operăm“, îmi povestea un medic chirurg din Brașov după ce l-am provocat la o discuție despre exodul medicilor și migrația doctorilor din țările mai sărace către România. Doctorul X, anestezistul, venea din Republica Moldova. „N-am întâlnit medici din Moldova decât în postura de mari specialiști“, completează chirurgul schițând o grimasă. „Pentru că peste câțiva ani am aflat că doctorul X, cel în mâna căruia ne lăsăm cu toată încrederea, nu avea facultatea de medicină făcută. Completase doar cu niște studii de anestezie specializarea sa în asistența medicală. Cum a fost angajat omul acesta în spital?“. Exodul medicilor români lasă în urmă o țară în care spitalele, deși vor fi dotate, vor ajunge să aibă doar o funcție muzeală, iar puținii doctori rămași vor multiplica - poate - modelul anestezistului fără studii de profil. Ierarhia feudală a lumii medicale devine tot mai ușor de penetrat astăzi, când în țară nu mai rămân decât câțiva specialiști, în timp ce medicii buni pleacă peste hotare pentru a-și „restaura“ demnitatea. „Mă simt umilit când pacientul îmi întinde bani după ce l-am consultat. Dacă lasă banii pe masă, îi primesc, dar dacă insistă să îi iau din mâna lui, îi refuz. E umilitor ca după 12 ani de medicină să fiu nevoit să accept răsplata pacientului nu pentru a trăi în lux, ci ca să supraviețuiesc“, povestește unul dintre medicii de gardă de la Floreasca, într-o seară în care un grup de țigani umplea holul de la intrare cu onomatopee și insulte la adresa medicilor din UPU, care nu aveau timp să îi consulte în momentul acela. Tocmai sosise SMURD-ul cu trei pacienți mutilați în urma unui accident rutier. „Suntem prea puțini. Nu mai facem față tuturor pacienților. Ambulanța aduce în permanență oameni la noi, deși mai sunt și alte spitale aflate în apropierea pacienților“, completează medicul de la Floreasca.

Care este starea de fapt?

 În anul 2009, 5.000 din cei 41.000 de angajați din sistemul de sănătate au plecat peste hotare, potrivit Colegiului Medicilor, iar în ultimii patru ani, 8.000 de medici au părăsit țara. În România există 1,9 medici la mia de locuitori, comparativ cu media celorlalte țări europene, de 3,5 medici la mia de locuitori, în timp ce cheltuielile statului numai cu școlarizarea acestora sunt de peste 64 de milioane de euro. Avem cel mai mic număr de doctori, dentiști, asistenți medicali sau farmaciști, raportat la populație, din UE, potrivit raportului Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniul sănătății publice din România, elaborat în anul 2008. O pierdere de asemenea dimensiuni (mai mult de 2% din personal) ar trebui să reclame introducerea codului roșu și luarea unor măsuri specifice, susține Organizația Mondială a Sănătății. Dincolo de salariile mici, printre motivele care determină medicii români să emigreze se numără și starea conflictuală transferată din peisajul politic românesc, în spitale. Un alt argument este acela că medicii nu au ocazia să aplice ceea ce învață în facultate și în anii de pregătire postuniversitară. Astfel că depolitizarea structurilor medicale, rediscutarea salariilor și instruirea medicilor peste hotare, cu finanțarea instituției de care aparțin, sunt câteva măsuri care ar aduce schimbări semnificative în sistemul medical românesc, susține Colegiul Medicilor. România investește în oameni, dar nu știe să îi păstreze în țară, motiv pentru care, în lipsa unor măsuri adecvate, medicii vor continua să plece în țările UE și în 2011, majoritatea cererilor venind, până în anul 2008, din partea medicilor de familie. Deși noul ministru al sănătății, Ladislau Ritli, include în planul său de reformă creșterea fondurilor alocate medicinei primare, nu există nici o măsură clară destinată exodului specialiștilor români. Începând cu anul 2009, specializările cele mai căutate de medicii români peste hotare au fost anestezia, terapia intensivă, chirurgia, medicina de urgență, cardiologia și abia apoi medicina de familie.

Prevenția în moarte clinică
 Nea Ion din localitatea Pietroiu, județul Brăila, suferă de hipertensiune arterială pe care o tratează, iarna, cu ceafă de porc și slănină. Are colesterolul mărit, dar nu poate renunța la bucatele pregătite cu grijă de soția sa pentru sărbători. De la televizor a auzit ceva cum că nu ar fi recomandat consumul de sare, zahăr și grăsimi, însă tot pe micile ecrane a avut ocazia să vadă mesele pline de bucate expuse în studiourile emisiunilor cu ocazia Crăciunului, Revelionului și Paștelui. „Nu putem să renunțăm la tradiție. Drobul, cârnații, sărmăluțele, caltaboşul sunt mâncărurile noastre tradiționale“, îmi mărturisea nea Ion la o țigară și un pahar de vin, în timp ce ne odihneam în curte, după masă. Într-o zi a vrut să meargă la dispensar pentru că inima „i-o luase la galop“, dar doctorița nu putea fi găsită decât marți, joi și vineri, între orele 8.00 și 13.00, iar în rest avea program în satul Baldovinești și în Brăila. Nea Ion simțea un șir de înțepături în piept, așa că a fost nevoit, până la urmă, să meargă împreună cu fiica sa în Brăila, la Urgență. La spital a avut de așteptat patru ore până să intre la consultație. I s-a recomandat să consume alimente cu un aport scăzut de grăsimi și a plecat ținând în mână câteva foi de la analize. Se întreba doar când ar putea să o caute pe doctorița de la dispensar pentru mai multe informații despre starea sa de sănătate. Nea Ion este victima uneia dintre consecințele lipsei de investiție în medicină primară, distrusă de măsurile haotice implementate în ultimii 21 de ani de miniștrii care au condus sistemul sanitar, și anume lipsa programelor naționale de prevenție. „În țara cu cea mai îmbolnăvită populație din Europa“ a fost afectat domeniul care în alte state are rolul de a implementa măsuri de prevenție și de a filtra pacienții trimiși la spital. În lipsa medicilor de familie, oamenii iau cu asalt spitalele. Mai grav este faptul că în România se moare din cauza unor boli (cancer de col uterin, de sân sau de colon) care pot fi prevenite și tratate într-o proporție foarte mare, în condițiile în care sunt diagnosticate într-o fază incipientă. Până astăzi, Ministerul Sănătății a preferat să investească mai degrabă în tratament decât în profilaxie. Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Sănătate prezintă situația a 60.000 de decese care ar fi putut să fie evitate dacă sistemul sanitar ar fi funcționat diferit. Momentan, România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește mortalitatea infantilă și mortalitatea prin cancer și tuberculoză. Prin urmare, creșterea aportului medicinei primare în reducerea morbidității ar trebui să fie una dintre prioritățile Ministerului Sănătății în demersurile sale de a reforma sistemul sanitar.

Boala cronică de care suferă sistemul: subfinanțarea
 Pe lângă problemele ce țin de organizare, majoritatea dificultăților cu care se confruntă sistemul de sănătate sunt cauzate de subfinanțare (depinde de trei componente: nivelul de finanțare, sursele și metodele de colectare a fondurilor și modalitățile de alocare a acestor fonduri în sănătate). Una dintre explicațiile ce stau la baza acestei situații este legată de considerarea sectorului sanitar drept unul neproductiv și, prin urmare, cu o prioritate redusă în alocările bugetare, se specifică în raportul Comisiei Prezidențiale (pag. 16). Totuși, sănătatea și mai puțin economia ar trebui să fie o prioritate a statului pentru că numai cu o populație sănătoasă poate o țară să își îmbunătățească nivelul de trai și să mai diminueze povara exercitată asupra sa. România este țara în care se alocă cel mai mic procent din PIB pentru sănătate, în timp alte țări din centrul și estul Europei au acordat 7% din PIB, în condițiile în care produsele intern brute ale acestor state erau mult mai mari decât cel al României. Cheltuielile în domeniul sănătății trebuie privite ca o investiție ce aduce numeroase beneficii, chiar de ordin economic: reducerea absenteismului la locul de muncă și implicit creșterea productivității economice, creșterea speranței de viață, reducerea mortalității premature și implicit asigurarea unei perioade mai lungi a vieții productive. „Dezbaterile despre cheltuielile din sănătate trebuie să recunoască valoarea economică și socială care rezultă din investiția în sistemul sanitar și în personalul din cadrul serviciilor de sănătate“ este menționat în raportul Comisiei Prezidențiale. Nu mai rămâne decât ca și Ministerul Sănătății să înțelegă valoarea acestui document și, mai presus, să recunoască nevoia medicilor de a fi respectați, de a beneficia de autonomie profesională și salarii corespunzătoare, la fel cum și pacienții au nevoie să li se asigure o stare de sănătate mai bună. Sub aspect etic, medicii și pacienții ar trebui să beneficieze de un sistem care să le ofere demnitate, autonomie, egalitate de șanse în carieră (pentru medici) și la servicii medicale (pentru pacienți). Dacă etica mai este o valoare în rândul oamenilor politici, aceste rânduri vor face, cu siguranță, o diferență.

Sursa: http://www.gds.ro/Actualitate/2011-10-08/Ghid+de+supravietuire++in+sistemul+medical+romanesc

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Chifle tari


Iepurasul merge la brutarie intr-o zi.
- Tanti, tanti, va rog mult, aveti cumva chifle din acelea mici, mici si tari, tari de tot, pe care nu le poate manca nimeni?
- N-avem asa ceva, noi suntem o brutarie respectabila, mars de-aici.
A doua zi se duce din nou:
- Tanti, va rog mult, mult, aveti cumva chifle din acelea mici, mici si tari, tari de tot, pe care nu le poate manca nimeni?
- Intelege ca aici facem numai paine de calitate, nu avem asa ceva.
A treia zi:
- Tanti, va rog mult, aveti cumva chifle din acelea mici, mici si tari, tari de tot, pe care nu le poate manca nimeni?
- Da, ma, ca m-ai innebunit, am gasit cateva mici, mici si tari, tari de tot, de nu le poate manca nimeni, pe fundul unui sertar.
Iepurasul:
- Bun, acuma sa vedem cine le mananca.

Citatul zilei

Un minut de succes poate sterge ani de nereusite

vineri, 7 octombrie 2011

7 modalitati de prevenire a pierderilor de memorie

Asa cum anumite parti ale corpului se rideaza sau se se deformeaza, creierul se micsoreaza o data cu inaintarea in varsta, conexiunile neuronale se incetinesc si se formeaza cat mai putine celule nervoase. Procesul incepe mai devreme de 30 de ani si afecteaza zeci de milioane de oameni, dand nastere la frustrare, pierderea increderii in sine, nesiguranta sociala si uneori chiar si diminuarea satisfactiei de a trai, fapt ce poate duce uneori la autoneglijare dar si alte probleme grave de sanatate.
Pentru a contracara tulburarile de memorie legate de varsta, multi oameni apeleaza la diverse exercitii si jocuri de concentrare si memorie: sah, cuvinte incrucisate, puzzle, cititul cu voce tare, jocuri pe calculator, etc.



Expertii care studiaza efectul imbatranirii asupra creierului considera ca exista masuri care pot fi luate pentru a mentine tineretea creierului:

1. Activitatea fizica - exercitiile fizice constante (aerobicul, mersul moderat pe jos si dar si alte sporturi) au un efect benefic asupra memoriei. Efectul pozitiv al acestora nu poate fi explicat cu precizie, dar principalul motiv este diminuarea stresului, dar si imbunatatirea starii generale de sanatate. De asemenea, exercitiile fizice ajuta oamenii sa aibe un somn mai odihnitor, fapt ce imbunatateste memoria si contribuie la irigarea cu sange a majoritatii partilor corpului. In general, ceea ce este bun pentru inima este bun si pentru creier, considera specialistii.

2. Consumul diversificat de fructe si legume - expertii subliniaza ca oamenii trebuie sa acorde o atentie deosebita dietei lor si sa manance o varietate de
fructe si legume (cinci-sapte portii pe zi), de la legume cu frunze verzi, afine, rosii si cartofi dulci. Desi nu exista nici un aliment special pentru sanatatea creierului, antioxidantii, care se regasesc in fructe si legume, sunt de ajutor in lupta impotriva radicalilor liberi. De asemenea, nu exista nici un supliment magic care sa protejeze creierul impotriva pierderilor de memorie. Unii cercetatori considera ca vitaminele din grupul B pot fi utile, iar altii subliniaza efectele pozitive ale tumericului, dar studiile sunt neconcludente.

3. Antrenamentul mintii - pentru pastrarea ascutimii mintii, expertii considera ca memoria trebuie stimulata intocmai ca un muschi. Exista unele dovezi ca gimnastica mentala ajuta la evitarea pierderilor de memorie, dar anumite jocuri (inclusiv unele din cele pe calculator) ar putea fi utile in acest sens.

4. Odihna - un
somn sanatos si odihnitor este crucial pentru obtinerea unei performante cognitive si de memorie, considera specialistii. In acest scop, este necesar un somn de cel putin 7 ore in fiecare noapte. Somnul este esential pentru a reduce nivelul hormonilor de stres, relaxarea si reimprospatarea intregului corp, dar si pentru conservarea memoriei: in anumite momente ale somnului, memoria se arhiveaza. Multe persoane sunt tentate sa foloseasca medicamente pentru inducerea somnului fara sa constientizeze faptul ca acestea afecteaza memoria. De asemenea, este important ca cei care sufera de tulburari de somn si urmeaza tratament in acest scop, sa nu consume alcool.

5. Vinul rosu - unele studii indica faptul ca
vinul rosu este bun pentru inima dar si pentru creier. Inca nu exista dovezi stiintifice care sa explice pe deplin efectele benefice, dar cercetatorii considera ca vinul rosu are efect pozitiv datorita antioxidantului pe care il contine, numit resveratrol. Exista insa si posibilitatea ca efectele pozitive asociate cu vinul rosu sa derive din alte cauze, cum ar fi aspectul social implicat de consumul de vin rosu sau de nivelul de trai al celor care beau vin rosu de calitate. Un studiu realizat in anul 2007, care a avut drept subiecti cetateni italieni in varsta, a demonstrat ca, consumul alcoolului cu moderatie poate incetini progresia dementei la persoanele in varsta care manifesta deja un usor declin mental. Definitoriu pentru studiu a fost faptul ca un pahar de alcool pe zi este asociat cu progresia mult mai lenta a dementei in randul persoanelor cu un usor regres cognitiv legat de varsta, comparativ cu cei care nu consuma alcool.

6. Evitarea suprasolicitarii si a sarcinilor multiple - printre principalele cauze ale neatentiei se numara si sarcinile multiple. Este dificil pentru o persoana de varsta inaintata sa faca mai multe lucruri deodata. Suprasolicitarea poate ingreuna aducerea aminte a unei retete, a unui nume sau a unei informatii care tocmai a fost transmisa. Acest fapt se intampla intrucat
creierul sistematizeaza informatiile inainte de a le prelua din memorie. Exceptia o reprezinta cazul in care creierul nu poate codifica informatiile pe care va avea nevoie sa le utilizeze mai tarziu.

7. Invatarea a noi trucuri pentru stimularea memoriei - una dintre tehnici ii invata pe cei interesati cum sa se concentreze asupra unei persoane sau lucru facand o asociatie (cu un sunet, lucru sau chiar alta persoana) care ii va ajuta sa isi aduca aminte de
persoana sau lucrul respectiv. Aceste tipuri de tehnici pot fi insusite foarte usor si pot reprezenta strategii pe termen lung, utile de la amintirea numelui unei persoane pana la diverse tipuri de detalii.
Chiar daca pierderile de memorie legate de inaintarea in varsta sunt de obicei minore, daca acestea se accentueaza este nevoie de consultul unui medic pentru ca situatia sa nu se agraveze.
Multi dintre oameni au pe parcursul vietii, o memorie destul de buna de care se pot bucura o perioada indelungata.


Marsul Panaramelor - STOP agresiunii impotriva femeilor

In premiera in Romania, femeile au indraznit sa iasa in strada pentru a protesta impotriva agresivitatii, a hartuirii, a violurilor si, in general, a cuvintelor obscene care le sunt adresate in fiecare zi de catre barbati.


Slut Walk, sau "Marsul Panaramelor", s-a desfasurat pentru prima data in Romania, joi seara, desi in alte tari este deja o miscare foarte populara si des intalnita.








Dupa cum stim cu totii, femeile sunt agresate in fiecare zi, fie ca sunt fluierate pe strada, fie ca sunt pipaite in autobuz sau la metrou, fie ca li se striga cuvinte obsene si li se fac propuneri indencente, iar acest lucru trebuie sa inceteze - aici sta esenta marsului panaramelor.






Aceasta miscare implica de fapt intreaga societate si nu este un mars impotriva barbatilor. Este un mars impotriva agresiunii fizice si verbale, pentru ca nici barbatii nu pot ramane indiferenti la atacurile de zi cu zi, fiindca cea agresata ar putea fi chiar mama, sora, sotia, fiica sau iubita lor








O surpriza placuta de la marsul care s-a desfasurat joi seara la Bucuresti, a fost prezenta intr-un numar foarte mare a barbatilor, care s-au alaturat prietenelor lor, colegelor si amicelor, pentru a le sustine in protestul anti-violenta pe strada.








"Marsul Panaramelor" de la Bucuresti a strans peste 250 de participani care au marsaluit si au scandat lozinci impotriva violentei si a agresiunii, in speranta de a aduce la cunostinta publicului larg ca ceea ce se intampla pe strazile din Romania nu este ceva normal si acest comportament trebuie sa inceteze.

RObotzi sezonul 2-Ep3.Eusebiu

Bula

Vine Bula de la scoala si este intrebat de tatal sau ce a facut acolo. Bula raspunde:
- Ce sa fac tata, am luat un 3 la Mate!
Auzind ce nota a luat, tatal ii trage o palma. A doua zi, tatal lui Bula ii pune aceasi intrebare.
- Ce sa fac tata am luat un 3 la Romana!
Suparat ca fiul sau ia numai note mici ii mai da iarasi o palma. A treia zi, aceasi intrebare.
Ce sa fac, tata, uite am luat un 10 la Muzica! nervos, tatal ii trage, din nou, o palma, dar de data aceasta una zdravana, iar Bula ramane uimit:
- Tata, acum am luat 10, de ce mi-ai dat iar o palma?
Tatal raspunde furios:
- Dupa ce ca nu inveti, iti mai arde si de cantat!

joi, 6 octombrie 2011

Dream Cars - What Would You Drive In Heaven?

Te-ai intrebat vreodata cum este raiul? Acum ca stim, nu ar fii cool sa te plimbi prin rai cu masina visurilor tale, pe autostrazi fara limita de viteza? Sa vedem cum acesti trei barbati incearca sa castige atat masini puternice, cat si cei mai frumosi ingeri. Pacat ca sunt judecati dupa fidelitatea fata de sotiile lor...oops

Citatul zilei

Construieste-ti in minte o imagine a reusitei tale. Pastreaza aceasta imagine cu tenacitate, nu ii permite sa dispara. Mintea ta va cauta modalitati de a dezvolta aceasta imagine ... Si nu-ti imagina nici un fel de obstacole.

Doctorul Diţescu, moartea bebeluşilor


De data aceasta, doctorul este acuzat că nu şi-a făcut datoria la Spitalul din Novac
O nouă moarte suspec tă în spitalele gorjene!  Un bebeluş a murit la  naştere, familia acuzând medicul de gardă că nu a intervenit în timp util cu operaţia de cezariană. Doctorul, pe care procurorii îl cercetează acum, a fost implicat într-un scandal similar, în urma cu două săptămâni, la Spitalul Târgu Cărbuneşti, unde un bebeluş a murit asfixiat în pântecul mamei, pe care medicul o programase pentru o operaţie de cezariană şi a plecat din localitate.
Femeia se chinuia, doctorul dormea
Tânăra a cărei sarcină a fost urmărită de medicul Damian Diţescu a venit aseară din comuna Teleşti, la Spitalul Novaci, unde doctorul, care era de gardă, a chemat-o. Durerile naşterii au chinuit-o toată noaptea, însă medicul a hotărât să intervină chirurgical abia de dimineaţă, când a fost prea târziu pentru bebeluş. “A fost doctorul ei pe toată perioada sarcinii, nu a spus că ar fi ceva în neregulă. Spunea că totul merge bine. Când l-am întrebat azi de dimineaţă ce s-a întâmplat, a zis că a fost copilul sus şi nu şi-a dat seama”, spune mama tinerei. Familia spune că ginecologul nu s-a obosit să intervină pentru a o ajuta pe femeie să nască, ci că a dormit în cabinet. “A avut o cădere de calciu, i s-au încleştat mâinile şi a mers doamna asistentă să-l cheme. S-a întors şi ne-a spus că nu e nimic, s-o lăsăm aşa”, a afirmat Florin Cândea, soţul tinerei.
Diţescu, depresiv la sosirea presei şi a poliţiştilor
Directorul Spitalului Novaci spune că a demarat o anchetă administrativă în acest caz.
 “Începem chiar azi o anchetă, am luat note explicative şi vom vedea ce s-a întâmplat”, a declarat Eufimia Dumitrescu, directorul Spitalului Novaci. Familia tinerei a făcut deja plângere împotriva doctorului, pe care îl acuză de culpă medicală. Procurorii au deschis şi ei un dosar penal în acest caz. Medicul Damian Diţescu s-a închis azi în cabinet, când la unitatea spitalicească şi-au făcut apariţia poliţişti şi jurnalişti. Colegii acestuia au declarat că i-au administrat chiar şi tratament, doctorul făcând o depresie. Acesta a mai fost implicat într-un incident asemănător în urmă cu două săptămâni, când bebeluşul unei femei pe care o internase pentru operaţie de cezariană a murit asfixiat în pântecele mamei, deoarece nu s-a intervenit la timp.
 

Şase zile de distracţie...cu ocazia zilelor Craiovei


De pe scenele Craiovei nu vor lipsi nume precum Phoenix, Holograf, Voltaj, Delia, Loredana, Giulia sau actori precum Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Marcel Iureş ori Horaţiu Mălăele.
Primarul Antonie Solomon a prezentat oficial, ieri, într-o conferinţă de presă, programul manifestărilor celei de-a XV-a ediţii a Zilelor Craiovei organizate de Primăria Craiova - în parteneriat cu Fundaţia „Gazeta de Sud“, în preajma sărbătorii ortodoxe a Sfântului Dumitru, patronul spiritual al oraşului. Festivităţile încep marţi, 25 octombrie, şi se vor încheia duminică, 30 octombrie. Vor fi şase zile pline de expoziţii, spectacole şi concerte cum nu s-au mai văzut.
„Dacă, anul trecut, cu ocazia acestei sărbători, nu s-a organizat mare lucru - nu dau vina pe nimeni, poate criza, poate nepăsarea unora -, iar Craiova a fost tristă, acum spun că măcar de sărbători lumea să fie veselă. M-aş bucura să-i văd pe craioveni fericiţi, iar pentru asta trebuie să creăm şi un cadru corespunzător de Zilele Craiovei. Va fi un program extrem de bogat, care se va face exclusiv din sponsorizări, fără nici un leu de la bugetul local, pentru că şi pe timp de criză, dacă vrei cu adevărat, găseşti soluţii“, a declarat primarul Solomon.

Doar români, dar cei mai buniRenunţând la aducerea lui Tom Jones în faţa craiovenilor, primarul a optat, în schimb, pentru mai multe voci mari autohtone, care să urce pe scena din Parcul Tineretului. Vineri, 28 octombrie, de la ora 19.00, vor concerta Phoenix, Loredana, Delia, Fly Project, DJ Project şi Giulia.
„Phoenixul s-ar putea ca la anul să nu mai existe. Se retrage Nicu Covaci. Asta mi-a spus-o la telefon Ovidiu Lipan Ţăndărică. De aceea m-am gândit că această formaţie foarte iubită, cât încă mai există, trebuie să vină în faţa craiovenilor“, a spus Solomon.
Sâmbătă, 29 octombrie, pe aceeaşi scenă vor urca Holograf, Voltaj, Zdob şi Zdub şi Anda Adam, iar în seara următoare, Direcţia 5, Sistem, craioveanul Alex Velea, Talisman şi Andreea Bălan, alături de care va apărea şi fostul ei partener de la „Dansez pentru tine“ - Petrişor Ruge.
Chiar dacă nu va fi la această ediţie nici un cântăreţ din străinătate, primarul Solomon a „divulgat“ faptul că mari voci de peste hotare vor veni „poate de Revelion“. „Nu de data asta, dar vor fi şi alte ocazii când o să vină şi nume din afară. Numai că trebuie să ţinteşti mereu mai sus, iar după ce i-ai avut pe Scorpions, pe cine să mai chemi?“, a spus Solomon.
Iubitorii de muzică populară nu vor fi nici ei neglijaţi. Vineri, 28 octombrie, spre exemplu, va fi organizat pe esplanada Poştei din Craioviţa Nouă un mare concert de melodii şi dansuri folclorice, de unde nu vor lipsi Constantin Enceanu, Petrică Mâţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican sau orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, iar sâmbătă vor urca pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“ mai multe ansambluri folclorice de amatori. În aceeaşi zi, un alt spectacol de muzică şi dansuri populare va fi găzduit de Piaţa Centrală a municipiului, cu ocazia Zilei Recoltei.

„Un adevărat festival de teatru“
Teatrul va fi şi el foarte bine reprezentat în cadrul acestor manifestări. „Va fi un adevărat festival, în cadrul căruia mai multe teatre din Bucureşti, şi nu numai, vor avea reprezentaţii în oraşul nostru“, a menţionat primarul Craiovei.
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti va aduce miercuri în Craiova „Revista revistelor“, cu Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Adriana Trandafir. Joi, Virgil Ogăşanu, Valeria Ogăşanu şi Diana Lupescu vor juca pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“ în „Sirena şi Victoria“, spectacol al Teatrului „George Ciprian“ din Buzău. Vineri, Teatrul Liric va găzdui „One Man Show“ al lui Horaţiu Mălăele.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a pregătit, la rândul său, un adevărat maraton de spectacole: „Două poveşti de amor“ de A.P. Cehov, pe 26 octombrie, „Sâmbătă, Duminică, Luni“, de Eduardo de Filippo, pe 27 octombrie, „O scrisoare pierdută“, de I.L. Caragiale, pe 28 octombrie, „Hoţi“, de Dea Loher, pe 29 octombrie, respectiv „Tartuffe“ de Moliere, pe 30 octombrie.
Iubitorii de muzică clasică şi balet vor avea şi ei posibilitatea să se delecteze marţi, 25 octombrie, cu spectacolul „Lacul lebedelor“, de P.I. Ceaikovski, în prezentarea Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa-Ucraina, vineri, cu concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia“ sau duminică, cu „Boema“, de Giacomo Puccini, spectacol de operă prezentat de Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova.
Nici copiii nu vor fi neglijaţi, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ prezentând pentru ei mai multe spectacole chiar în Piaţa „Mihai Viteazul“ din centrul municipiului.

Spadasine de onoare şi diplome pentru foşti primari
Sala Mare a primăriei va găzdui miercuri, 26 octombrie, şedinţa festivă a consiliului local municipal, în cadrul căreia îşi vor primi diplomele de Cetăţeni de Onoare ai oraşului cele patru membre ale echipei feminine de spadă a României: bucureştencele Ana Maria Brânză şi Simona Alexandru, respectiv craiovencele Anca Măroiu şi Loredana Iordăchioiu.
În acelaşi cadru, foştilor primari ai municipiului Craiova - Petre Gigea, Ştefan Negreţ, Ion Voiculescu, Constantin Buşoi, Tudor Rădulescu şi Marin Lungu - le va fi conferită o diplomă de excelenţă. „Mă gândesc şi la alte personalităţi din municipiul nostru care merită să fie băgate în seamă, ca să zic aşa, iar atunci când vom avea acea adunare festivă să fie premiate. E vorba aici şi de consilieri locali care au muncit în interesul Craiovei“, a precizat primarul Solomon, menţionând însă că nu va fi în nici un caz vorba de acei consilieri care „nu scot un sunet în patru ani, în schimb îşi dau cu părerea pe culoare şi votează aşa cum votează“.
Tot atunci se dorea conferirea titlului de Cetăţeni de Onoare ai Craiovei preşedintelui Traian Băsescu şi lui John Fleming, președintele Ford Europa, însă această festivitate este încă sub semnul incertitudinii, nefiind primit până în prezent acceptul şefului statului cu privire la acordarea acestei distincţii. 

Un negru si un alb

Un negru catre un alb:
- Cand ma nasc, sunt Negru, cand cresc, sunt Negru, cand stau la soare, sunt Negru, cand mi-e frig, sunt Negru, cand sunt speriat, sunt Negru, cand sunt bolnav, sunt Negru, iar cand mor, sunt tot Negru. Iar tu, albule, cand te nasti, esti Roz, cand cresti, esti Alb, cand stai la soare, esti Rosu, cand ti-e frig, esti Albastru, cand esti speriat, esti Galben, cand esti bolnav, esti Verde, iar cand mori, esti Cenusiu. Si tu ma numesti pe mine Colorat? :)))))

miercuri, 5 octombrie 2011

Conferinţa Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia se desfăşoară în weekend la Craiova

În perioada 8-9 octombrie, medicii dermatologi din Oltenia se întâlnesc la Craiova în cadrul Conferinţei Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia, cu tema "Manifestări cutanate în patologia generală. Aspecte particulare clinico-evolutive şi probleme terapeutice ale bolilor dermatologice în contextul unor comorbidităţi".
"Programul este foarte bogat, cuprinzând lucrări ştiinţifice care abordează afecţiunile cutanate întâlnite la bolnavii cu diabet zaharat sau cu alte tulburări metabolice. De asemenea, vor fi discutate corelaţiile dintre alcoolismul cronic şi patologia cutanat. Manifestările cutanate în contextul bolilor hematologice, bolilor cardiace şi pulmonare, dar şic ele întâlnite la pacienţii cu suferinţe hepatice, renale, digestive, neuropsihice sunt teme care vor fi dezbătute pe parcursul conferinţei", a declarat conf.dr. Virgil Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia.

Salariaţii din Sănătate se pregătesc de grevă

Nemulţumirile angajaţilor din sistemul sanitar pornesc de la politica de tăieri salariale. La Spitalul Judeţean din Craiova, spre exemplu, medicii şi asistenţii medicali primesc de câteva luni mai puţini bani după ce o serie de sporuri au fost eliminate sau reduse considerabil. În aceste condiţii, greva anunţată de sindicalişti nu ar fi decât o continuare a protestelor spontane declanşate de curând, de medicii de la Urgenţă, dar şi de rezidenţi, în semn de dezaprobare faţă de măsurile de austeritate.
Reprezentanţii sindicatului Sanitas de la Spitalul Judeţean din Craiova au anunţat ieri că până la sfârşitul acestei luni ar putea declanşa mişcări de protest în situaţia în care angajaţilor nu le vor fi acordate drepturile salariale. În ultima perioadă, salariaţii celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia au avut parte mai mult de surprize neplăcute. Printre acestea, reducerea cu 25% a sporului în cazul medicilor de la anatomie patologică sau diminuarea în egală măsură a sporurilor de gărzi pentru medici, în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale.
De reduceri salariale au avut parte şi cadrele medicale de la Unitate de Primiri Urgenţe a spitalului, ale căror sporuri au fost tăiate cu 25 de procente. În plus, s-a luat hotărârea de a nu mai acorda tichete de masă pentru salariaţii de la Urgenţă şi rezidenţi şi de a reduce la jumătate numărul acestora pentru restul angajaţilor din spital care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
“Nu vom mai accepta şi pentru luna octombrie aceste reduceri. Dacă nu se rezolvă problemele şi nu vom reveni la drepturile pe care le-am avut înainte de luna august a.c., vom demara mişcări sindicale. Aşa cum s-a discutat la ultima şedinţă de sindicat, la nivel naţional, vom protesta. Unul din punctele cele mai importante a fost chiar revitalizarea mişcării sindicale prin acţiuni de amploare la nivel naţional în cazul în care nu sunt respectate drepturile sindicaliştilor. Bineînţeles că, în acest sens, am făcut şi noi demersuri atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Federaţia Sanitas din România”, a declarat Ion Cotojman, liderul sindicatului Sanitas de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Lipsa banilor alungă tot mai mulţi medici din ţară
Tăierile salariale nu reprezintă însă unicul motiv de nemulţumire al sindicatelor din sistemul sanitar. O altă doleanţă este deblocarea urgentă a posturilor din spitale. După ce mii de doctori au plecat să profeseze în clinicile din străinătate, multe din unităţile sanitare româneşti se confruntă cu deficit de personal. Numai în ultimele luni au părăsit ţara 1.700 de medici, care au pornit în căutarea unui loc de muncă mai bun în străinătate.
Nici Spitalul Judeţean din Craiova nu a fost ocolit de exodul cadrelor medicale către clinici din toate colţurile Europei. În medie, în fiecare lună şase-opt asistenţi medicali solicită să le fie suspendat contractul de muncă pentru a munci în străinătate. În luna septembrie a.c. au plecat de la Spitalul Judeţean şase cadre medicale. În aceste condiţii, sindicaliştii Sanitas au solicitat să se renunţe la algoritmul “trebuie să iasă şapte persoane din sistem ca să fie angajată una”. “O problemă este aceea legată de păstrarea locului de muncă a salariaţilor din spitale, dar mai ales deblocarea posturilor din sistemul sanitar. Numai în ultima perioadă, 1.700 de medici au plecat din spitalele româneşti în căutarea unui loc mai bun în străinătate. În medie, la Spitalul Judeţean din Craiova, în fiecare lună, pleacă cam şase salariaţi, ori este prea mult pentru un sistem sanitar în care nu se pot face angajări”, a mai spus Ion Cotojman.

Finanţare sub semnul întrebării
Pe de altă parte, o explicaţie pentru aceste reduceri salariale rămâne legată de neîncadrarea în procentul de 70%. Conform legislaţiei în vigoare, unităţile spitaliceşti de stat nu pot depăşi cu cheltuielile de personal mai mult de 70% din bugetul total al spitalului. Ori, în condiţiile în care toate aceste drepturi salariale ar fi acordate integral, procentul respectiv ar fi cu siguranţă depăşit. În plus, deşi multe unităţi sanitare întâmpină deja probleme cu banii, finanţarea pe ultimele luni ale acestui an rămâne sub semnul întrebării.

Specializări noi la Universitatea din Craiova

Începând de anul viitor, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii din Craiova va avea noi specializări. „Din anul universitar 2012 - 2013, studenții vor avea o specilizare în limba engleză atât la licenţă, cât şi la master“, a declarat prof. univ. dr. Lucian Buşe, decanul FEAA la deschiderea anului şcolar 2011-2012. Acesta a explicat că în cadrul facultăţii se doreşte ca accentul să nu mai fie pus pe asimilarea de cunoştinţe, ci pe formarea abilităţilor de învăţare continuă și de utilizare a noilor tehnologii.

Testoasele

3 ţestoase merg la pescuit… tiptil, tiptil ajung ele la locul cu pricina, dar îşi dau seama că au uitat cârligele… Trag la sorţi care să se întoarcă după cârlige şi pică ţestoasa John. John: bă, eu nu mă duc că voi, până mă întorc eu, mâncaţi toată mâncarea ! Se jură celelalte două că nu o vor mânca, şi pleacă John… Trece o zi, două… 7… Una dintre ţestoase voia să mănânce. Dar cealaltă o opreşte:”nu măi, c-am jurat că nu mâncăm”.
Mai trec zile…10, 20… după 30 de zile se gândeau ele: “măi, John a mers atât… imposibil să nu fi mâncat el, nu avea cum să meargă atât fără să mănânce. Hai să ciupim şi noi ceva că suntem moţi de foame!''

Cand să înceapă să halească, apare John dintr-un tufiş:”Aha, eram sigur c-o să mâncaţi ! Îmi bag picioarele, nu mă mai duc !”

marți, 4 octombrie 2011

Bancul meu zilnic

Soţul ajunge în zori acasă. Nevasta îl întreabă, cu ton de ceartă:
- Unde ai fost toată noaptea ?
- Închipuie-ţi dragă, chiar când să plec acasă, secretara cea nouă mi-a adus o cafea şi mi-a zâmbit provocator. Când a pus cafeaua pe masă, i s-a deschis bluza şi nu m-am putut abţine să o sărut pe gât, la care ea a devenit sălbatică şi ne-am pierdut amândoi capul. În final, am ajuns la ea acasă şi am făcut dragoste nebună toată noaptea.
- Minţi ! Pun pariu că iar ai încercat să-ţi instalezi rahatul ăla de Windows !

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia asupra crizei majore din sistem



Potrivit AGERPRES, Colegiul Medicilor din România (CMR) i-a adresat scrisoare deschisă primului-ministru Emil Boc prin care atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical, în general, şi al medicilor, în special.
"Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor şi a medicilor, care lucrează până la epuizare. Primim zilnic semnale din ţară de la colegii noştri prin care aceştia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?", se arată în scrisoare. CMR susţine că lipsa posturilor, salariile mici şi condiţiile extrem de grele în care medicii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea au dus la explozia migraţiei. "Colegiul Medicilor din România a atras atenţia încă din 2008 asupra pericolului pe care îl va aduce blocarea posturilor în sănătate în contextul în care oricum România se confrunta deja cu un deficit important al medicilor. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1.000 de locuitori (1,9)", se subliniază în scrisoare. CMR menţionează în documentul transmis primului-ministru că doar în primele opt luni ale acestui an 1.700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate. "E adevărat că traversăm o perioadă de criză, însă economiile nu trebuie realizate în sistemul sanitar, şi aşa greu încercat. România oricum alocă cele mai puţine fonduri sistemului sanitar, din Europa. Dacă ţările est şi central-europene alocă între 6 şi 8% din PIB pentru sănătate iar ţările din OECD între 10 şi 12% din PIB, România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5% din PIB. În aceste condiţii, vă rugăm, domnule prim-ministru, ca în mod excepţional să deblocaţi şi să scoateţi la concurs posturile din sistemul de sănătate după regula necesităţii şi oportunităţii, şi nu după regula 'un post deblocat la şapte plecări din sistem'. Vă revine responsabilitatea directă de a asigura funcţionarea sistemului de sănătate pentru că în absenţa personalului calificat, spitalele, indiferent cât s-ar investi în ele, vor putea să fie simple locaţii, şi nu unităţi medicale", se afirmă în scrisoarea deschisă a CMR.

Universitarii, la momentul adevărului

Potrivit ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ, în timp ce UMF are categoria B pentru toate domeniile de studiu, UCV are categoria A pentru şapte domenii, categoria B pentru 21, categoria C pentru zece, categoria D pentru un domeniu şi categoria E pentru trei domenii
Anul universitar 2011-2012 a demarat cu o clasificare nouă a studiilor universitare. Dacă, în urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) anunţa clasificare universităţilor din România, săptămâna aceasta a publicat rezultatele ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ din România. Această ierarhizare, care este valabilă doar pentru anul universitar 2011-2012, a fost făcută de Asociaţia Universităţilor Europene şi, potrivit MECTS, oferă informaţii despre calitatea predării, a cercetării, a relaţiei cu mediul extern şi a serviciilor oferite de universitate.
Conform acesteia, universităţile sunt împărţite pe 60 de domenii de studiu ce sunt ierarhizate în cinci categorii, de la A (categoria celor mai performante programe) pâna la E (categoria celor mai puţin performante programe). Cele trei programe de studiu realizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie - UMF (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie) au fost clasificate în categoria B. În ceea ce priveşte programele de studiu organizate de Universitatea din Craiova (UCV), acestea au primit clasificări de la A la E. Astfel, potrivit ierarhizării, cele mai bune specializări ale Universităţii din Craiova, care au fost incluse în categoria A, sunt Matematica, Ingineria produselor alimentare, Ştiinţe Politice, Cibernetică, statistică şi informatică economică, Contabilitate, Relaţii economice internaţionale şi Management. La polul opus se află specializările Economie, Inginerie mecanică şi Ingineria materialelor. În categoriile intermediare au fost incluse restul de 32 de domenii astfel: 21 de programe de studiu în categoria B, zece programe în categoria C şi un program în categoria D.

„Trebuie să luptăm ca toate specializările să devină performante“
Reprezentanţii Universităţii din Craiova nu au vrut să comenteze această ierarhizare, dar au explicat că se impune o restructurare, astfel încât, la ierarhizarea de anul viitor, Universitatea să aibă mult mai multe programe de studiu care să fie incluse în categoria A. „Noul an universitar începe cu o nouă structură, pentru care am luptat, dorind să oferim instituţiei o nouă şansă de a se ridica mai mult decât până acum şi a-şi obţine un loc binemeritat. Procesul de restructurare va continua şi sunt convins că trebuie să continue pentru că noaptea trecută (duminică noaptea - n.r.) a fost publicată ierarhizarea domeniilor şi v-aş ruga ca, pe fiecare facultate şi domeniu, să reanalizaţi poziţia unde ne plasăm, şansele pe care le avem, potenţialul pe care-l avem şi cum trebuie să-l dezvoltăm pentru a corecta acolo unde trebuie corectat“, a declarat prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova, la deschiderea anului universitar. Acesta a explicat că la Senatul următor al Universităţii din Craiova va face o analiză completă a acestei ierarhizări. „Trebuie să luptăm împreună pentru ca toate specializările să devină performate. La acelea care nu sunt performante trebuie să renunţăm dacă nu suntem în stare să le reabilităm“, a adăugat prof.univ.dr. Ion Vladimirescu.

luni, 3 octombrie 2011

Încep înscrierile pentru Loteria Vizelor 2013

- Participarea la program este GRATUITĂ
- E-mailurile sau scrisorile care vă anunţă că aţi fost selecţionat în cadrul programului Diversity Visa, iar pentru a vi se procesa cererea trebuie să trimiteţi o sumă de bani, sunt false
Ambasada Statelor Unite anunţă programul Loteria Vizelor (Diversity Visa) pentru anul 2013. Programul anual de imigrare Diversity Visa pune la dispoziţia persoanelor care îndeplinesc cerinţe simple, dar stricte de calificare, vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite. România se află printre ţările participante la programul DV-2013.  
Înregistrările pentru programul DV-2013 trebuie transmise electronic de marţi, 4 octombrie 2011, până sâmbătă, 5 noiembrie 2011. Înregistrarea începe şi se încheie la ora 12:00 PM, ora de vară a Coastei de Est (GMT-4).
Solicitanţii pot accesa formularul electronic E-DV la adresa www.dvlottery.state.gov numai în perioada de înregistrare. Înregistrarea se poate face doar online.
Solicitanţii sunt sfătuiţi să nu aştepte până în ultima săptămână pentru a se înscrie, cererea foarte mare putând cauza întârzieri la conectarea online. După 12:00 PM, ora de vară a Coastei de Est (GMT-4) a zilei de 5 noiembrie 2011, nu se va mai accepta nicio înregistrare.
Participarea la program este GRATUITĂ.  Guvernul SUA nu angajează consultanţi sau servicii particulare din afară pentru a opera programul DV. Orice intermediar sau terţ care oferă asistenţă pentru a pregăti o cerere de participare face acest lucru fără autorizarea sau consimţământul Guvernului SUA.
Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să fie născuţi într-o ţară care participă la program, şi să îndeplinească fie criteriul educaţional (să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat) fie să aibă experienţă de cel puţin doi ani din ultimii cinci într-o meserie care se califică.
Pentru determinarea eligibilităţii pe baza experienţei în muncă se va folosi baza de date O*NET OnLine (www.onetonline.org) a Departamentului Muncii al SUA.
Înainte de a se înregistra în programul DV-2013, solicitanţii sunt rugaţi să consulte instrucţiunile detaliate aflate pe pagina de internet a Ambasadei Statelor Unite romania.usembassy.gov/visas/diversity.html precum şi pe pagina de internet a Departamentului de Stat www.travel.state.gov
Solicitările care se califică vor fi selecţionate în mod aleatoriu de computer.  
Toţi participanţii, inclusiv cei care NU au fost selectaţi, pot să verifice statutul solicitării lor pe pagina de internet E-DV la www.dvlottery.state.gov, secţiunea Entrant Status Check, pe baza numărului de confirmare (care trebuie păstrat din momentul înscrierii până în 30 iunie, 2013 cel puţin), începând cu data de 1 mai 2012, până în data de 30 iunie 2013.
Aceasta va fi singura modalitate prin care participanţii la programul de loterie vor fi înştiinţaţi despre selectarea sau neselectarea lor în programul DV-2013.  Departamentul de Stat nu va trimite prin poştă scrisori celor înscrişi în programul Diversity Visa.
Cei selectaţi nu vor fi înştiinţaţi despre selecţionarea lor prin e-mail. Cei care NU au fost selectaţi vor putea afla acest lucru prin Entrant Status Check. Ambasada SUA nu pune la dispoziţie lista câştigătorilor.
E-mailurile sau scrisorile care vă anunţă că aţi fost selecţionat în cadrul programului Diversity Visa şi că pentru a vi se procesa cererea trebuie să trimiteţi o sumă de bani prin poştă sau transfer electronic către o anume persoană din cadrul Ambasadei, sunt false.

Dragostea de mamă protejează copilul de bolile cronice

Un nou studiu prezentat pe www.livescience.com, arată că mamele care oferă copiilor o stabilitate şi o dragoste mai mare, un confort acasă şi o grijă mai mare în educaţia lor pot de asemenea să le ofere şi o protecţie pe viaţă faţă de bolile cornice
Studiul a descoperit că persoanele a căror părinţi nu au terminat liceul erau de 1,4 ori mai predispuse riscului de a dezvolta o afecţiune numită sindrom metabolic până la o vârstă mijlocie, faţă de copii crescuţi de părinţi ce au terminat o universitate. Sindromul metabolic este un prevestitor pentru diabet şi boli cardiace.
Totuşi, printre persoanele ce provin dintr-o familie cu o educaţie mai slabă, cei care au spus că au avut o mamă extrem de iubitoare şi grijulie erau mai puţin supuşi riscului de a dezvolta sindromul metabolic, potrivit studiului care a fost publicat în revista „Psychological Science”.
„Educaţia părinţilor poate fi un indicator mai de încredere a vieţii de familie în care trăieşte un copil decât venitul din casă”, a declarat Lisa Berkman, director al centrului Harvard pentru Studii privind Populaţia şu Dezvoltarea.
Cercetătorii spun că un venit mic şi o lipsă de educaţie sunt adesea legate de o stare sănătate nu prea bună, însă studiul sugerează că legăturile între statutul socioeconomic şi afecţiunile de sănătate cronice nu sunt la fel de clare ca efectele geneticii şi ale stilului de viaţă
.
„Totuşi a fost frapant să se observe cum o copilărie defavorizată se poate manifesta într-o boală fizică”, a declarat Margie Lachman, co-autoare a studiului.
Educaţia însă nu e întreaga poveste.
Echipa de cercetători a exploatat datele de la o subcategorie de 1200 de participanţi în cadrul instituţiei MIDUS, căutând corelaţii între statutul socioeconomic în perioada copilăriei şi riscul sindromului metabolic ca adult.
Participanţii adulţi au completat chestionare despre comportamentul părinţilor şi le-au fost verificate tensiunea arterială, cantitatea de zahăr din sânge, grăsimile gastrice şi au căutat alte semne ale sindromului metabolic.
Rezultate anterioare ale MIDUS  au arătat că nivelul de educaţie al adulţilor influenţează riscul la probleme de dizabilităţi, de memorie şi cognitive.
Studiul a arătat că nivelul de educaţie al părinţilor nu a fost singurul factor determinant în sănătatea copiilor: jumătate din copii proveniţi din familii mai puţin educate au crescut dezvoltând sindromul metabolic până la o vârstă mijlocie, însă şi 31% dintre tinerii din gospodăriile cu un nivel al educaţiei mai mare au dezvoltat de asemenea sindromul.
Dragostea manifestă a mamelor, susţine rezultatul studiului, ar putea fi “cheia” care să explice de ce unii oameni trăiesc vieţi sănătoase în ciuda circumstanţelor, iar alţii nu.
Studii anterioare au arătat că „părinţii grijulii induc copilului un sentiment că lumea este un loc sigur şi că poţi avea încredere în alţii”, au declarat autorii de la Universitatea British Columbia şi de la Universitatea Los Angeles din California.
„Aceste convingeri pot permite tinerilor defavorizaţi să vadă mai puţine ameninţări în vieţile lor sociale, cu o reducere în consecinţă a sentimentelor de insatisfacţie şi uzură”, au adăugat oamenii de ştiinţă
.
Studii au descoperit că legăturile sociale şi venitul stabil duc către o sănătate mai bună, spune Berkman.
În timp ce îmbunătăţirea statului socioeconomic şi al educaţiei ar ajuta probabil copii să devină adulţi mai sănătoşi, există şi schimbări în politica familiilor, de a avea un program de lucru mai flexibil, care ar putea oferi părinţilor posibilitatea de a fi mai grijulii acasă.
Aşadar, este bine să reţinem: Mamele care oferă copiilor o stabilitate şi o dragoste mai mare, un confort acasă şi o grijă mai mare în educaţia lor pot de asemenea să le ofere şi o protecţie pe viaţă faţă de bolile cronice.

Bancul meu zilnic

Un sofer obosit ce conducea noaptea opreste pe dreapta pentru a trage un pui de somn. Nici n-apuca s-atipeasca, ca-l trezeste unul:
   - Nu va suparati, aveti un ceas?
Soferul, nervos, raspunde:
   - E 4 jumate!
Se baga iar la somn..Dupa ceva timp, altul ii bate-n geam:
   - Nu va suparati, aveti un ceas?
Soferul, si mai nervos:
   - E 5 fara 10! Dupa care scrie, mare, pe o foaie: "NU STIU CAT E CEASUL" si o lipeste pe masina. Un al treilea se opreste si ii bate-n geam.
   - Tu ce mai vrei ma? intreaba soferul enervat
   - E 5 si 10!

Studenţii pot trece de pe locurile cu taxă pe cele de la buget

Veşti bune pentru studenţii de anul I ai Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Cadrul Universităţii din Craiova care au fost admişi pe locurile cu taxă. Dacă pe parcursul primului an de studiu vor avea rezultate deosebite la învăţătură, aceştia vor putea trece de pe locurile cu taxă pe cele finanţate de la bugetul de stat. „Studenţii trebuie să înveţe foarte bine. În funcţie de rezultatele lor, care se reflectă în notele obţinute, începând de anul trecut, studenţii au posibilitatea să treacă de la locurile cu taxă la cele fără taxă şi invers. Ei trebuie să aibă însă în vedere faptul că acesta este un drept care se câştigă prin muncă“, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Acesta a explicat că studenţii cu rezultate foarte bune beneficiază şi de programe de studiu în străinătate. «Anual, zeci de studenţi ai acestei facultăţi beneficiază de mobilitate prin Programul Erasmus», a adăugat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. Criteriul fundamental pentru a pleca să studieze câteva luni la una dintre universităţile europene cu care facultatea are parteneriat este tot media obţinuta. 
Sursa: http://www.gds.ro/Societate/2011-10-03/Studentii+pot+trece++de+pe+locurile+cu+taxa++pe+cele+de+la+buget

Astăzi începe un nou an universitar


Astăzi începe anul universitar 2011 - 2012. Pentru a-i primi cum se cuvine pe studenții de anul I, și nu numai, Rectoratul Universității din Craiova a pregătit, începând cu ora 10.00,  un eveniment special, care va avea loc în Sala Albastră. „După discursurile de deschidere, cei prezenți la eveniment vor avea parte de un moment muzical susținut de studenţii la Conservator și de o expoziție de fotografie de patrimoniu“, a declarat prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu, directorul Departamentului Calitate şi Imagine din cadrul Universităţii din Craiova.

Facultatea de Economie premiază bobocii cu cea mai mare medie de intrare
Pentru că Sala Albastră este neîncăpătoare pentru toți studenții de anul I, după deschiderea oficială la nivel de Universitate, fiecare facultate va realiza câte un eveniment de deschidere pentru studenți. Facultatea de Economie și Administrarea Afacerii, una dintre facultățile cu cea mai mare concurență la admitere, va organiza acest eveniment la Casa Studenților, începând cu ora 12.00. „Sunt invitați toți studenții, în special cei de anul I (aproximativ 800). Pe lângă partea de festivități - cuvânt de deschidere, curs festiv, cuvântul studentului de anul I cu cea mai mare notă, vom avea și premierea celor mai buni boboci. La fiecare specializare, avem un leader – studentul cu cea mai mare medie de intrare și, în baza unui parteneriat cu BRD, avem niște premii acordate (prima bursă de excelență acordată de BRD)“, a declarat prof. univ. dr. Marian Siminică, prodecan cu probleme de cercetare științifică și calitate a învățământului în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerii.

„Avem mai multe programe adresate studenților“
Mesajul transmis studenților este acela de a învăța cât mai bine, astfel încât, după trei ani de studiu, să poată să-și găsească un loc de muncă. Studenții cu rezultate bune la învățătură vor beneficia de o serie de facilități care să-i ajute să se perfecționeze. „Avem programele de mobilitate pe Erasmus, prin care, anual, peste 20 de studenți pleacă în stagii în străinătate, la universități partenere din Franța, Italia, Germania, Spania, Portugalia. Pe lângă bursele Erasmus, există un proiect (Praxis, buni practicieni în învățământul economic) prin care realizăm stagiile practice“, a precizat prof. univ. dr. Marian Siminică. Proiectul, care a demarat în 2010, se implementează pe o perioadă de trei ani. „450 de studenți au efectuat deja stagii de practică în anul universitar 2010 - 2011 în centre de practică din Craiova. În acest an universitar, numărul studenților care vor beneficia de aceste stagii va rămâne același, dar vom extinde centrele de practică“, a adăugat prof. univ. dr. Marian Siminică. Acesta a atras atenția asupra faptului că, pentru a beneficia de aceste facilități, criteriul esențial este ca studenţii să aibă rezultate foarte bune la învățătură. Pentru stagii în străinătate, aceştia trebuie să aibă media peste 8 şi să cunoască o limbă străină – preponderent engleza sau, în funcţie de universităţile partenere – franceza, gemana. Pentru proiectul Praxis, rezultatele la învăţătură sunt esenţiale, beneficiarii fiind selectaţi, pe bază de cerere, în funcţie de notele din anul I de studiu, stagiul de practică desfăşurându-se în anul II.
Sursahttp://www.gds.ro/Societate/2011-10-03/Astazi+incepe+un+nou+an+universitar

duminică, 2 octombrie 2011

Imnul repetentului la BAC


Serviciul Roman de Comedie a lansat o piesa parodie pe subiectul rezultatelor dezastruoase la examenul de bacalaureat din acest an. Imnul se numeste  "Viata e dura" si ironizeaza stilul de viata al elevilor din Romania.

Adenomul de prostată nu poate fi prevenit, dar, diagnosticat precoce, poate fi tratat

Afecțiunile prostatei afectează aproximativ jumătate din populația masculină trecută de 50 de ani, iar cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbați. Din cei 900.000 de pacienți români cu afecțiuni prostatice, numai un sfert se prezintă anual la medic pentru a primi un tratament. Ce se întâmplă cu ceilalți bolnavi? „O bună parte dintre ei vor ajunge la tratament cândva, dar într-o stare a afecțiunii mult mai avansată, când redresarea este uneori imposibilă“, explică prof. dr. Ioanel Sinescu.
MedLive: Afecțiunile prostatei sunt foarte frecvente în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Înțeleg că aproape o jumătate dintre aceștia suferă de o astfel de boală.
Dr. Ioanel Sinescu: Informația este corectă. Această statistică este valabilă atât pe plan european, cât și pe cel american. Cam jumătate din bărbații trecuți de 50 de ani încep să aibă semne de suferință generate de prostată, mai precis de mărirea în volum a prostatei. Cel mai adesea, este vorba despre o mărire în sens benign (hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată).
MedLive: Apariția acestor afecțiuni este strict o cauză a îmbătrânirii sau există și alți factori declanșatori?
Dr. Ioanel Sinescu: Este o formă, pentru bărbat, de a înainta în vârstă, acumulând modificări din partea prostatei, care ajung să se manifeste printr-o suferință anume sau printr-un mănunchi de suferințe și simptome.
MedLive: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei?
Dr. Ioanel Sinescu: Ele se grupează, în principiu, în două categorii mari. Unele sunt tumorale (ceva ce crește în prostată) și altele inflamatorii. Evident, cele mai importante sunt cele tumorale care, la rândul lor, se împart în două categorii: unele sunt benigne (necanceroase, de exemplu adenomul de prostată), iar altele sunt din categoria neoplasmelor, a cancerului de prostată, care este și cel mai frecvent cancer al bărbatului. Această formă de cancer își dispută locul întâi în patologia neoplazică umană cu cancerul pulmonar. În unele statistici, cancerul de prostată este cel mai frecvent, iar în altele, pe locul întâi este cancerul pulmonar.
MedLive: Cum afectează bolile prostatei viața pacientului? Ce simptome manifestă?
Dr. Ioanel Sinescu: Dacă pornim de la anatomia aparatului genital masculin, menționăm că vezica urinară își continuă tractul urinar prin canalul numit uretră, cel prin care urina se elimină la exterior. Această uretră trece prin mijlocul prostatei. Atunci când prostata se mărește, se hiperplaziază, ea fiind o structură cu țesut solid, provoacă un soi de decompresie laterală asupra conductului uretral, de unde și dificultatea de a urina: bolnavul urinează cu greutate, mai frecvent, incomplet, acestea fiind primele semne care apar. De regulă, apar la subiecții trecuți de 50-55 de ani, cu mai multe manifestări în cursul nopții (în mod normal, un bărbat nu urinează niciodată noaptea în condiții de hidratare normală). Atunci când apare o astfel de manifestare din cauza prostatei, apar două, trei, chiar patru micțiuni în timpul nopții.
MedLive: Prezența acestor simptome certifică diagnosticul de adenom de prostată?
Dr. Ioanel Sinescu: Cu certitudine, nu numai aceste simptome pot fi atribuite adenomului de prostată. Ele apar și în cancerul de prostată, până într-un anumit punct chiar și în cancerul vezical. De asemenea, pot să apară și în cadrul afecțiunilor uretrei și în alte afecțiuni inflamatorii. Aceste semne și simptome sunt legate, într-un fel, de prostată, dar nu neapărat numai de prostată. Apariția lor atrage atenția asupra faptului că zona aparatului urinar inferior este în suferință, dar tipul de suferință și organul afectat se identifică după ce sunt efectuate investigații medicale amănunțite.
MedLive: Este obligatoriu ca mărimea prostatei să fie în concordanță cu intensitatea simptomelor?
Dr. Ioanel Sinescu: De regulă, nu. Există modificări foarte mici ale prostatei, care se măresc în dimensiuni imperceptibil, dar care dau o simptomatologie foarte vizibilă. Există, în schimb, și cazuri în care prostata  este hiperplaziată la dimensiuni de 80, 100 și chiar 150 de grame, dar la care simptomatologia este foarte frustă sau uneori chiar absentă.
MedLive: Există anumite dovezi clare legate de faptul că obezitatea, alimentația sau fumatul pot contribui la declanșarea adenomului de prostată?
Dr. Ioanel Sinescu: Nu avem o evidență medicală în acest sens. Evident că obezitatea este un factor care induce foarte multe modificări în organism. În sens patologic, este posibil să acționeze și asupra prostatei, dar în acest sens nu există o evidență medicală. Însă există dovezi legate de faptul că, în condițiile obezității, în sfera aparatului urinar, apare mai frecvent cancerul de rinichi. Alte condiții, cum ar fi cele alimentare sau fumatul, nu au o legătură absolut directă cu prostata.
MedLive: În schimb, hipertensiunea și diabetul pot fi asociate mai frecvent cu adenomul de prostată?
Dr. Ioanel Sinescu: Nici hipertensiunea și nici diabetul nu afectează în mod direct prostata, ci au o influență, mai ales asupra rinichiului și apoi asupra structurilor organismului, în măsura în care și diabetul, și hipertensiunea sunt afecțiuni sistemice și periclitează toate structurile organismului.
MedLive: Câți pacienți cu adenom de prostată estimați că se tratează corespunzător la noi în țară?
Dr. Ioanel Sinescu: Estimările noastre se raportează la o statistică. La populația masculină a țării, trecută de 50 de ani, se apreciază că ar fi afectați de suferințe prostatice cam 900.000 de bărbați. Statisticile medicale din România arată că ajung la tratament pentru prostată, în fiecare an, cam 200.000 de pacienți, ceea ce înseamnă mai puțin de un sfert din numărul de persoane bolnave.
MedLive: Ce se întâmplă cu ceilalți pacienți?
Dr. Ioanel Sinescu: Ceilalți bolnavi rămân o lungă perioadă de timp nediagnosticați și, ca urmare, fără tratament. O bună parte dintre ei vor ajunge la tratament cândva, într-o stare a afecțiunii mult mai avansată, când redresarea este uneori imposibilă. Alții, având coexistențe morbide (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, afecțiuni respiratorii și hepatice), ajung să se trateze întâi pentru alte afecțiuni, din afara aparatului urinar. Unii ajung chiar să se și prăpădească la anumite vârste cu afecțiuni ale prostatei, dar nu neapărat din cauza acestui organ.
MedLive: Este tratamentul chirurgical o soluție pentru pacienții cu adenom de prostată?
Dr. Ioanel Sinescu: În anumite stadii, da, atunci când tratamentul medicamentos nu mai este eficient și atunci când apar o serie de complicații.
MedLive: În ce constă tratamentul medicamentos?
Dr. Ioanel Sinescu: Ne referim la tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostată. Acest tratament are două verigi majore: pe de o parte, încearcă să micșoreze volumul prostatei și astfel scade compresia pe care o face prostata asupra uretrei și face urinarea mai ușoară, ceea ce se obține prin administrarea de medicamente inhibitoare ale unei enzime numite alfa 5 reductază. În felul acesta, volumul prostatei scade cam cu 25%. O altă verigă constă în „relaxarea“ sistemului sfincterian subvezical, care este modificat, ceea ce face ca urinarea să fie mai ușoară și vezica urinară să se golească complet sau aproape complet. Acestea sunt cele două principii de acțiune ale tratamentului medicamentos. Administrate separat sau în asociație, în funcție de pacient, rezultatele acestor medicamente pot fi maximale și pot fi menținute ani întregi. Există însă, în evoluția unui adenom de prostată, un moment în care tratamentul medicamentos devine ineficient. Apar complicații care presupun rezolvarea pe cale chirurgicală.
MedLive: Se poate discuta de prevenție în cazul adenomului de prostată?
Dr. Ioanel Sinescu: În mod normal, nu, pentru că apariția adenomului de prostată face parte din condiția unui bărbat de a înainta în vârstă. Cu alte cuvinte, toți bărbații, dorind să trăiască mai mult, implicit vor avea și niște modificări în diverse grade ale prostatei, așa încât, cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât modificările impuse în prostată și simptomatologia dată de aceste modificări este mai intensă sau afectează o proporție mai mare de bolnavi. De altfel, o altă afecțiune a prostatei este cancerul, al cărui risc de apariţie creşte pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă. Toți bărbații ar putea suferi de cancer de prostată dacă ar trăi 120 de ani. Biologia face ca nu toți bărbații să ajungă la această vârstă.
MedLive: Înțeleg că, în această situație, screeningul ajută doar la depistarea precoce a acestor afecțiuni.
Dr. Ioanel Sinescu: Da, screeningul este foarte important și el privește populația aparent sănătoasă, adică persoanele care nu au o simptomatologie specifică, la care se presupune că ar putea să existe o afecțiune într-un stadiu incipient, dar care încă nu s-a manifestat. Or, diagnosticarea unei astfel de afecțiuni într-un stadiu incipient, fără simptomatologie exprimată, ar însemna diagnosticul într-un stadiu inițial, precoce și, ca urmare, aplicarea unui tratament de orice natură ar fi el, dar mai ales dacă este vorba de un tratament chirurgical, într-un stadiu în care vindecarea este aproape sigură.
MedLive: Când ar trebui începută  monitorizarea prostatei de către un posibil pacient?
Dr. Ioanel Sinescu: Toate protocoalele de diagnostic și de tratament pentru această afecțiune prevăd ca, după vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat să își evalueze o dată pe an aparatul urinar, în special prostata, prin efectuarea unui test, numit antigenul specific prostatic, și a unei ecografii a aparatului urinar, pentru a ști dacă ceea ce înseamnă o funcționalitate aparent normală nu este asociată și cu o stare de boală aflată la început. Facem tot efortul pentru a surprinde astfel de afecțiuni într-un stadiu incipient. După 50 de ani, anual, fiecare bărbat care se consideră sănătos ar trebui să fie evaluat cel puțin prin aceste două teste, la care se poate adăuga un altul, clinic: tușeul rectal. Dacă apar semne de tip urinare frecventă, urinare dificilă, evacuare vezicală incompletă, fără îndoială că evaluarea va trebui făcută chiar și înaintea vârstei de 50 ani.

Sursa: http://www.gds.ro/Societate/2011-10-01/%E2%80%9EAdenomul+de+prostata+nu+poate+fi+prevenit%2C++dar%2C+diagnosticat+precoce%2C+poate+fi+tratat%E2%80%9C