miercuri, 9 noiembrie 2011

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta


     Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura.
     Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit.
     Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului.

Intariti-va imunitatea
Iata cateva sfaturi importante:
- Consumati lamai si limonada
Lamaile sunt fructul ideal pentru restabilirea echilibrului acid - alcalin. Consumarea de 
limonada sau adaugarea de suc de lamaie in ceai, salata sau alte feluri de mancare ajuta la imbunatatirea echilibrului intern al organismului.
- Profitati de tratamentele naturiste
Exista nenumarate suplimente pe baza de plante sau tincturi, care ofera un sprijin suplimentar organismului in acomodarea cu schimbarile de mediu. 
- Odihniti-va suficient
Pentru a-si putea indeplini activitatile zilnice, adultii au nevoie de 6-10 ore de somn pe noapte. Specialistii au corelat somnul cu balanta nivelului hormonal (hormonii
de crestere / hormonii de stres, etc), mentinerea unei greutati optime, gandirea lucida, imbunatatirea starii de spirit si sanatatea pielii.
- Consumati suficiente protein 
Proteinele reprezinta un element de baza in sanatatea organismului, mintii si sistemului imunitar. Dietele sarace in proteine contin, de regula, cantitati ridicate de carbohidrati, care sunt usor transformati in glucoza si cresc nivelul de zahar in sange, solicitand pancreasul si sistemul imunitar.
- Consumati suficiente lichide
Expertii sustin ca majoritatea durerilor de cap survin in prezenta unui consum insuficient de apa. Durerea de cap si setea reprezinta semne ale 
deshidratarii.
- Reduceti consumul de zahar alb rafinat
Reducerea sau eliminarea zaharului alb rafinat din meniul zilnic va atrage cu sine o crestere a nivelului de energie, reducerea greutatii corporale, cresterea imunitatii si a abilitatii de concentrare/gandire. Multi nutritionisti considera zaharul a fi un drog cu impact negativ puternic asupra organismului uman. Totodata, este recomandata si evitarea
indulcitorilor artificiali, considerati a fi chiar mai nocivi decat zaharul.
- Consumati portii mari de fructe si vegetale
Fructele si vegetalele au la baza nenumarate vitamine,minerale, fibre, enzime si antioxidanti, oferind un continut nutritional inegalabil.
Multe dintre vitamine, incluzand, vitamina C au efect antioxidant si protejeaza celulele - inclusiv pe cele ale sistemului imunitar - de degradarile provocate de toxine. Produsele inchise la culoare (fructele de padure, nap, brocoli) sunt bogate in flavonoizi, polifenoli si alti antioxidanti. 
- Petreceti timp afara, in frig
Mai mult de 90% din timp il petrecem in mediu inchis, inhaland aer filtrat si germenii altor persoane. Petrecerea de timp in mediul extern in perioadele reci stimuleaza glanda tiroida si intareste sistemul imunitar.

Profitati de super-alimentele de sezon
     Pe langa scaderea temperaturii, toamna aduce cu sine si o serie de super-alimente:
Vegetale: Dovlecei, cartofi dulci, sfecla, ciuperci, ceapa, sfecla, afine, nuci.
Fructe: Pere, mere, struguri, gutui, clementine, castane.

Renuntati la fumat: Nu veti creste in greutate
     Daca v-ati decis in sfarsit sa renuntati la acest viciu, iata si o veste buna: renuntarea la fumat nu va cauza cresterea greutatii pe termen lung; Unele persoane cresc in greutate 2-4 kilograme imediat dupa ce renunta la fumat, insa aceasta modificare a greutatii corporale este una temporara.
     Pentru a renunta cu succes la viciul fumatului, expertii considera important sprijinul specialistilor, familiei, prietenilor si colegilor de munca.
Medicii si/sau psihologii pot fi de mare ajutor in lupta cu tutunul, iar in cazuri de dependenta mai mare, se poate apela la medicatie dedicata renuntatului la fumat.
     Combinarea terapiei cu alte strategii - evitarea factorilor asociati fumatului sau schimbarea rutinei zilnice - crisc sansele de succes.
Un alt sfat util: unele alimente si bauturi imbunatatesc gustul tigarilor, iar altele il inrautatesc. Bazati-va alimentatia pe legume si fructe, reduceti consumul de carne, si inlocuiti cafeaua si/sau alcoolul cu un pahar cu lapte. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu