joi, 17 noiembrie 2011

Alimente pentru frumuseţe


     Orice doamnă şi domnişoară şi-ar dori să aibă puterea să oprească timpul în loc şi să îşi păstreze frumuseţea intactă, în ciuda trecerii anilor
Încă din cele mai vechi timpuri, fel de fel de specialişti au încercat să descopere elixirul tinereţii veşnice şi, deşi metodele lor erau care de care mai fanteziste, rezultatele nu au fost pe măsura aşteptării. Cu toate acestea, deşi nu este posibil să oprim timpul în loc, ştiinţa ne-a învăţat cum putem încetini efectul trecerii anilor, relatează tgcom.it. Una dintre cele mai simple metode şi la îndemâna tuturor este o alimentaţie specifică. Alimentele sunt accesibile tuturor, iar secretul lor este conţinutul bogat de antioxidanţi.  Antioxidanţii sunt un grup de compuşi produşi de organism, care apar în mod natural în anumite alimente. Aceştia  „lucrează“ împreună în organism pentru a menţine sănătatea şi îl protejează de radicalii liberi, care pot distruge celulele şi ţesuturile sănătoase. Cei mai importanţi antioxidanţi sunt vitaminele C și E, care nu sunt produse în organismul nostru şi trebuie obţinute din dietă, precum şi acidul lipoic, glutationul şi coenzima Q10. Acestea din urmă sunt produse de organism, însă nivelul lor scade odată cu trecerea anilor. 

     Sănătoşi şi arătoşi
În ciuda faptului că organismul nostru produce antioxidanţi, aceştia pot fi obţinuţi şi din alimentaţie. Specialiştii recomandă să se consume două fructe pe zi, două sau trei porţii de legume şi trei produse lactate. O alimentaţie variată şi echilibrată, bogată în fructe şi legume, permite să i se asigure organismului antioxidanţii necesari unei bune funcţionări. Cel mai puternic dintre antioxidanţi este acidul lipoic, care are o acţiune multilaterală. Acesta măreşte nivelul de glutation din celule, care contribuie la detoxifierea organismului. De asemenea, acidul lipoic este folosit pentru tratarea complicaţiilor diabetului zaharat şi, în acelaşi timp,  reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare cerebrale, bolilor cardiace, cataractei, cancerului. Acest antioxidant se sintetizează în organism şi este prezent în cantităţi mici în roşii, spanac şi carne roşie. 
Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire. Este indicată pentru prevenirea bolii Alzheimer şi reduce simptomele artritei şi ale altor boli inflamatorii. Vitamina E se găseşte în ulei de germeni de grâu, ulei de floarea-soarelui,  alune, nuci, germeni de grâu, legume verzi, margarină, gălbenuș, ficat, unt, pâine neagră. Această vitamină controlează eliminarea apei din organism, previne îmbătrânirea celulelor, acţionează pozitiv asupra regenerării pielii, fiind un bun adjuvant pentru cicatrizare. În acelaşi timp, vitamina E are rol benefic în tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului. 

     Ingrediente ...miraculoase
Printre alimentele recomandate pentru menţinerea frumuseţii se numără afinele şi rodiile, acestea fiind fructe bogate în antioxidanți, care previn apariţia ridurilor, precum şi uscarea tenului prin neutralizarea radicalilor liberi care afectează pielea. De asemenea, datorită conţinutului ridicat de vitamina C, contribuie la creşterea producţiei de colagen, care păstrează elasticitatea pielii, o tonifică şi o hidratează. Un alt aliment benefic pentru frumuseţe este ciocolata neagră, care conţine un nivel ridicat de flavonoizi şi antioxidanţi. Aceştia pot contribui la vindecarea pielii după arsurile solare şi, în acelaşi timp, îmbunătăţeşte circulaţia tisulară şi menţine pielea hidratată şi strălucitoare. Un alt aliment care nu trebuie să lipsească din dietă este spanacul, bogat în substanţe nutritive vitale pentru organism şi antioxidanți, aliaţi de nădejde în lupta împotriva radicalilor liberi, care distrug fibrele de elastină şi colagen şi determină apariţia ridurilor.
Nucile sunt, de asemenea, un aliat de nădejde al frumuseţii, doar 30 de grame de nuci pe zi putând asigura o serie de avantaje precum o piele fină, păr mătăsos, ochi sănătoşi şi oase mai puternice. Alte fructe în coajă cu efecte similare sunt alunele, fisticul şi migdalele.
O altă mană cerească pentru frumuseţe sunt cartofii dulci, morcovii şi dovleacul, datorită betacarotenului pe care organismul îl converteşte în retinol. Acesta asigură aspectul neted al pielii şi ajută la protecţia contra arsurilor solare.
Din listă nu putea lipsi ceaiul verde, care ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer de piele, dar şi la preîntâmpinarea arsurilor solare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu