Cadrele medicale de la UPU au recurs la un protest spontan în momentul în care şi-au văzut fluturaşii de salarii.
Aproximativ 100 de cadre medicale de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă Craiova s-au adunat ieri, în jurul prânzului, în curtea unităţii sanitare, după ce şi-au primit fluturaşii de salarii. Angajaţii erau supăraţi că lefurile erau cu câteva sute de lei mai mici decât luna trecută şi, în plus, au aflat că nu vor mai primi nici cele 20 de tichete de masă. „Ne-au luat tichetele de masă şi ne-au redus sporurile pentru condiţii grele de lucru de la maximum 100% la 50%. S-a ajuns astfel ca salariile să fie mai mici cu câteva sute de lei pentru cei mai mulţi dintre angajaţi. Este o reducere aberantă, despre care am aflat că este posibil să fie definitivă“, a declarat Ion Docea, reprezentantul angajaţilor din UPU. Docea a precizat că această ultimă reducere de salarii împreună cu micşorările cu 25% de anul trecut au dus la o scădere a salariilor angajaţilor din UPU cu 800-900 de lei.
„Vrem dreptate!“
Înfuriaţi peste măsură de această ultimă reducere a salariilor, angajaţii s-au îndreptat apoi spre sediul administrativ al spitalului, unde şi-au continuat protestele. Oamenii au scandat „Vrem dreptate!“ şi au cerut „Să vină managerul!“. Între timp, şi-au făcut apariţia şi liderii Sindicatului SANITAS, care au încercat să-i liniştească pe angajaţi, explicându-le că protestul lor este ilegal şi că de rezolvarea problemelor salariale se ocupă deja sindicatul, care a făcut demersurile legale necesare. Oamenii nu au vrut însă să-i asculte şi au insistat să discute cu managerul.
Acesta şi-a făcut în cele din urmă apariţia şi a stat de vorbă cu reprezentanţii salariaţilor.
Managerul a explicat că bugetul primit de la Ministerul Sănătăţii este foarte mic şi nu permite acordarea în totalitate a salariilor. „Spitalul este obligat să nu depăşească cu cheltuielile salariale 70% dintr-un buget. Ne-am fi încadrat în această prevedere dacă am fi avut finanţare integral de la Casa de Asigurări de Sănătate“, a explicat conf.dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
El a precizat că, pe lângă finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate, spitalul primeşte fonduri de la bugetul de stat pentru cheltuielile materiale şi salariale care ţin de desfăşurarea activităţii medicilor rezidenţi, UPU, a serviciului de planificare familială şi a policlinicii sportive. Aceste fonduri sunt însă atât de mici încât se duc pe salarii în proporţie de 100% din prevederea bugetară pentru rezidenţi, 80% din prevederea bugetară pentru policlinica sportivă şi 75% din prevederea bugetară pentru UPU, ceea ce face ca, per ansamblu, la nivelul spitalului, cheltuielile cu salariile să fie de 72,02%.
Negocierile dintre salariaţi şi conducerea spitalului s-au prelungit ieri până după-amiază târziu, fără a se ajunge la un acord. Angajaţii au renunţat însă la protest, urmând ca de demersurile lor să se ocupe în continuare sindicatele. „Avem promisiuni că la rectificarea bugetară din octombrie oamenii își vor primi restanţele salariale. În caz contrar, vom recurge la acţiuni sindicale şi vom acţiona în instanţă spitalul“, a declarat Ion Cotojman, liderul SANITAS al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu