De la conditii economice incomode la coruptie si mentalitati invechite, romanii s-au obisnuit sa auda ca este vina lor atunci cand o companie mare evita piata autohtona sau se muta in alta tara.
Inchiderea fabricii Nokia din Cluj nu are legatura insa cu Romania, ci cu incercarea disperata a grupului finlandez de a se adapta, dupa ani de decadere, la transformarile tumultoase ale pietei telefoanelor si gadget-urilor mobile care au venit dupa reinventarea smartphone-ului de catre Apple si Google si raspandirea in ritm accelerat a internetului wireless de mare viteza, potrivit Mediafax.
Asiaticii, mai eficienti decat romanii
Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si
Angajatii de la fabrica Nokia din comuna Jucu spun ca sunt ingrijorati de ceea ce vor face in viitor, dupa inchiderea companiei, si spera ca salariile compensatorii "sa fie cat mai multe" pentru a le permite sa supravietuiasca pana cand isi vor gasi un nou loc de munca.
Decizia a venit dupa ce Nokia a ales Romania in 2008 si a renuntat la operatiunile din Bochum, Germania in acelasi an.
Pierdem al doilea exportator al tarii
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.
Premierul Emil Boc le-a spus ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.
De asemenea, presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat ca situatia de la Jucu reprezinta un fenomen la care tara noastra trebuie sa se astepte, avertizand ca inchiderile potentiale vor avea loc si in alte industrii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu