joi, 22 septembrie 2011

Centru pentru Alzheimer la Craiova

     Două organizaţii nonguvernamentale strâng fonduri pentru înfiinţarea la Craiova a unui centru pentru îngrijirea bătrânilor cu Alzheimer
Asociaţia „Peoples in difficulty“ şi Rotary Club Craiova au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe prilejuite de Ziua Internaţională Alzheimer, că intenţionează să realizeze cu sprijinul comunităţii o investiţie importantă pentru zona Olteniei: un centru de permanenţă pentru bolnavii cu Alzheimer.
     Sprijin pentru famiile bolnavilor
La nivel internaţional, bolii Alzheimer i se alocă resurse importante. În România avem posibilităţi de tratament, dar nu este suficient. Este nevoie de un centru unde pacienţii să poată primi atenţia necesară. Un pacient cu Alzheimer are nevoie de asistenţă socială, de kinetoterapie, asistenţă medicală. De toate acestea se ocupă acum membrii de familie, care sunt nevoiţi deseori să renunţe la locul de muncă pentru a putea face faţă îngrijrii acestor bolnavi. Un centru de permanenţă pentru Alzheimer ar veni astfel în sprijinul nu doar al pacienţilor, ci şi al familiilor acestora“, a declarat dr. Daniela Iovan, medic psihiatru la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, unitate sanitară care susţine înfiinţarea unui centru de permanenţă Alzhei-mer pentru zona Olteniei.
Proiectul beneficiază şi de sprijinul autorităţilor judeţene, al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi al Serviciului de Asistenţă Socială al Primăriei Craiova. În cadrul centrului vor fi grupuri de suport pentru familiile persoanelor cu demență, cursuri de instruire pentru îngrijitori, o linie telefonică pentru consiliere, programe desfășurate de membrii Societății Române Alzheimer.
     Căminul de bătrâni, suprapopulat
Un centru pentru Alzheimer este cu atât mai necesar cu cât singura unitate de îngrijire a vârstnicilor cu boli cronice din Bănie, Căminul de Bătrâni din subordinea Primăriei Craiova, nu face faţă numărului mare de cazuri, din cauza capacităţii limitate. Căminul găzduieşte doar 90 de bătrâni cu Al-zheimer, iar statisticile arată că „maladia uitării“, cum mai este supranumită, afectează 1 din 15 persoane de peste 65 de ani şi 1 din 4 persoane de peste 85 de ani.
Boala Alzheimer este o formă de demenţă senilă care apare în urma distrugerii celulelor nervoase din creier. Ea se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale, fiind afectate memoria, limbajul, intelectul, abilităţile sociale, reacţiile emoţionale şi modul de comportare. Printre factorii care favorizează apariţia bolii se numără înaintarea în vârstă, oboseala, stresul (profesional, familial), alimentaţia necorespunzătoare, abuzul de alcool, consumul de droguri, unele boli somatice, anumite tratamente, depresia şi anxietatea. Boala nu poate fi vindecată, însă tratamentul, dacă este instituit din timp, încetineşte evoluţia bolii.
Sursa: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu