Desi timpul trece nemilos si mai apare cate un fir de par alb sau pielea nu mai e ca la 18 ani, vestea buna a avansarii in varsta este ca mintea noastra devine din ce in ce mai agera. De fapt, varsta de mijloc, intre 35 si 65 de ani, este varful in ceea ce priveste performanta creierului, conform recentelor studii publicate in cartea Barbarei Strauch „Viata secreta a creierului matur: talentele surprinzatoare ale mintii de varsta mijlocie”.
Studiile dovedesc stiintific ca e un mit acela ca puterea mintii noastre s-ar diminua pe durata varstei mijlocii.
Iata mai jos trei motive pentru care creierul evolueaza din bine in mai bine de-a lungul anilor:
Motivul numarul 1:
Mintea ta se extinde. In ciuda convingerii din popor cum ca pierdem mii de celule ale creierului pe masura ce imbratranim, cercetarile arata ca acesta de fapt continua sa dezvolte noi celule pe durata anilor varstei mijlocii (definita de cercetatori intre 35 si 65 deani). Acest lucru este indeosebi valabil pentru invelisul neuronilor, numit mielina, care realizeaza conexiunile care te ajuta sa iti fie clara lumea in care traiesti cu tot ce implica ea.
Cum iti poti ajuta creierul: Exercitiile fizice nu sunt bune doar pentru inima, iti mentin in forma sicreierul. Cand transpiri in timpulefortului, creste fluxul de sange spre creier, iar acest lucru contribuie la generarea de noi celule responsabile cu memoratul siinvatatul. Toate formele de miscare fizica sunt benefice, insa se pare ca aerobicul este in mod deosebit indicat pentru o crestere mai eficienta a neuronilor. Propune-ti ca in fiecare zi sa practici exercitii cardio cel putin 30 de minute, cum ar fi mersul in pas alert (in parc sau in sala de sport la banda), ca sa iti antrenezi mintea, nu doar trupul.
Motivul numarul 2:
Folosesti mai mult ambele parti ale creierului tau. Iata ca nu doar experienta de viata contribuie la intelepciunea varstei mijlocii; aceasta din urma se capata si datorita schimbarilor ce se produc la nivelul creierului. Spre deosebire de cei tineri care au tendinta sa isi foloseasca doar o parte a creierului, cercetarile releva faptul ca oamenii de varsta mijlocie au tendinta sa isi foloseasca ambele emisfere cerebrale, ceea ce se numeste bilateralizare. Este acea putere a mintii care te ajuta sa judeci mai repede situatiile vietii si sa ajungi mai repede la o concluzie.
Cum iti poti ajuta creierul: Studiile arata ca exista o legatura directa intre nivelul de glucoza din sange si procesul normal de imbatranire, intrucat prea mult zahar duce la inflamarea unor zone ale creierului, contribuind la declinul cognitiv. Asadar, ajuta-timintea tinandu-te departe de dulciuri si mananca mai multe alimente care combat acele cresteri ale nivelului de zahar din sange, cum ar fi cartofii dulci sau cerealele integrale.
Motivul numarul 3:
Gandesti cu mult mai creativ. Lobul frontal al creierului tau, cel care are legatura cu capacitatea de concentrare, isi diminueaza functia cu trecerea anilor. Asta inseamna ca vei fi distras mai usorsau iti va fi un pic mai greu sa iti amintesti tot felul de informatii. Cu toate acestea, iti creste capacitatea creativa pe care o obtii din pricina unei mai mici concentrari pe varii subiecte, ca odinioara. Poti gasi cu usurinta solutii creative la diverse provocari de viata, intrucat creierul este mai relaxat de presiunea concentrarii.
Cum iti poti ajuta creierul: Incearca sa faci activitati care iti provoaca mintea cel putin o data pe saptamana, ca sa iti tii neuronii activi, in forma. Studiile arata ca oamenii care participa in mod constant la activitati care implica procesarea de informatii, cum ar fi sa inveti o limba straina noua sau sa iei lectii de pian, au perspective puternic reduse de a dezvolta maladia Alzheimer, fata de cei care nu isi implica mintea si fiinta in provocari noi de viata.
In concluzie: daca faci zilnic miscare, elimini dulciurile rafinate din alimentatie si esti cat mai interesat sa inveti lucruri noi si sa iti depasesti limitele, iesind din zona ta de confort si rutina a vietii cotidiene, cu atat iti ajuti creierul sa isi imbunatateasca performantele si lasi anii sa treaca fara consecinte neplacute asupra starii tale fizice, psihice si mentale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu